Wat is Led verlichting?

Wat zijn LED’s en hoe werken ze?
LED staat voor light emitting diode. LED-verlichtingsproducten produceren tot 90% efficiënter licht dan gloeilampen. Hoe werken ze? Een elektrische stroom gaat door een microchip, die de kleine lichtbronnen die we LED’s noemen verlicht en het resultaat is zichtbaar licht. Om prestatieproblemen te voorkomen, worden de geproduceerde warmte-LED’s geabsorbeerd in een koellichaam.

Levensduur van LED-verlichtingsproducten
De levensduur van LED-verlichtingsproducten wordt anders gedefinieerd dan die van andere lichtbronnen, zoals gloeilampen of compacte TL-verlichting (CFL). LED’s branden meestal niet door of gaan niet goed branden. In plaats daarvan ervaren ze ‘lumenafschrijving’, waarbij de helderheid van de LED langzaam afneemt in de loop van de tijd. In tegenstelling tot gloeilampen wordt de “levensduur” van LED’s vastgesteld op basis van een voorspelling van wanneer de lichtopbrengst met 30 procent afneemt.

Hoe worden LED’s gebruikt in de verlichting

LED’s zijn verwerkt in gloeilampen en armaturen voor algemene verlichtingstoepassingen. Klein van formaat, LED’s bieden unieke ontwerpmogelijkheden. Sommige LED-lamp oplossingen kunnen fysiek lijken op bekende gloeilampen en passen beter bij het uiterlijk van traditionele gloeilampen. Sommige LED-armaturen kunnen LED’s hebben ingebouwd als een permanente lichtbron. Er zijn ook hybride benaderingen waarbij een niet-traditionele “lamp” of vervangbare lichtbron formaat wordt gebruikt en speciaal is ontworpen voor een uniek armatuur. LED’s bieden een enorme kans voor innovatie in verlichtingsvormfactoren en passen in een breder scala van toepassingen dan traditionele verlichtingstechnologieën.

LED’s en warmte
LED’s gebruiken koellichamen om de warmte die door de LED wordt geproduceerd te absorberen en af te voeren naar de omgeving. Dit voorkomt dat de LED’s oververhit raken en doorbranden. Thermisch beheer is over het algemeen de belangrijkste factor voor het succesvol functioneren van een LED gedurende de levensduur. Hoe hoger de temperatuur waarop de LED’s werken, hoe sneller het licht afneemt en hoe korter de levensduur.

LED producten maken gebruik van een verscheidenheid aan unieke koellichaam ontwerpen en configuraties om de warmte te beheren. Vandaag de dag, de vooruitgang in materialen hebben fabrikanten in staat gesteld om LED-lampen te ontwerpen die overeenkomen met de vormen en maten van de traditionele gloeilampen. Ongeacht het ontwerp van het koellichaam, zijn alle LED-producten die de ENERGY STAR hebben verdiend, getest om ervoor te zorgen dat ze de warmte goed beheren, zodat de lichtopbrengst goed wordt onderhouden door het einde van de nominale levensduur.

Hoe verschilt LED-verlichting van andere lichtbronnen, zoals gloeilampen en Compact Fluorescerende (CFL)?
GloeilampenLED-verlichting verschilt op verschillende manieren van gloei- en TL-verlichting. Wanneer goed ontworpen, is LED-verlichting efficiënter, veelzijdiger en gaat langer mee.

LED’s zijn “gerichte” lichtbronnen, wat betekent dat ze licht uitstralen in een bepaalde richting, in tegenstelling tot gloeilampen en CFL, die licht en warmte uitstralen in alle richtingen. Dat betekent dat LED’s in staat zijn om licht en energie efficiënter te gebruiken in een veelheid van toepassingen. Het betekent echter ook dat er een geavanceerde techniek nodig is om een LED-lamp te produceren die in alle richtingen licht uitstraalt.

Veelgebruikte LED kleuren zijn onder andere amber, rood, groen en blauw. Om wit licht te produceren, worden verschillende kleuren LED’s gecombineerd of bedekt met een fosforhoudend materiaal dat de kleur van het licht omzet in een vertrouwd “wit” licht dat in huizen wordt gebruikt. Fosfor is een geelachtig materiaal dat sommige LED’s bedekt. Gekleurde LED’s worden veel gebruikt als signaallampjes en indicatielampjes, zoals de aan/uit-knop op een computer.

In een CFL stroomt een elektrische stroom tussen de elektroden aan elk uiteinde van een buis die gassen bevat. Deze reactie produceert ultraviolet (UV) licht en warmte. Het UV-licht wordt omgezet in zichtbaar licht wanneer het een fosforlaagje aan de binnenkant van de lamp raakt. Lees meer over CFL’s.

Gloeilampen produceren licht met behulp van elektriciteit om een metalen gloeidraad te verhitten tot deze “wit” heet wordt of zou gloeien. Als gevolg daarvan geven gloeilampen 90% van hun energie vrij als warmte.

Vergelijking

Waarom zou ik kiezen voor ENERGY STAR gecertificeerde LED-verlichtingsproducten?
Er zijn vandaag de dag meer verlichtingsopties beschikbaar dan ooit tevoren. Desondanks is ENERGY STAR de eenvoudige keuze om te besparen op uw energierekening.

LED TL lampen die de ENERGY STAR hebben verdiend, zijn onderworpen aan zeer specifieke eisen die zijn ontworpen om de ervaring die u gewend bent met een standaard lamp na te bootsen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Zoals de afbeelding hiernaast laat zien, is het mogelijk dat een LED-lamp voor algemene doeleinden die niet in aanmerking komt voor de ENERGY STAR, niet overal licht verspreidt en een teleurstelling kan blijken te zijn als deze wordt gebruikt in een tafellamp.

ENERGY STAR betekent hoge kwaliteit en prestaties, met name op de volgende gebieden:

Kleurkwaliteit
5 verschillende vereisten voor kleur om de kwaliteit vooraf en na verloop van tijd te garanderen
Lichtopbrengst
Minimale lichtopbrengst om er zeker van te zijn dat u genoeg licht krijgt
Vereisten voor lichtverdeling om ervoor te zorgen dat het licht gaat waar u het nodig hebt
Richtlijnen voor gelijkwaardigheid

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)